cook-islands-flag

Cook Islands

De Cookeilanden (in het Cookeiland Maori Kūki 'Āirani genaamd) zijn een archipel van 15 eilanden in het zuidelijke deel van de Grote Oceaan. De Cookeilanden zijn, net als Tokelau en Niue, een autonome parlementaire democratie in vrije associatie met Nieuw-Zeeland. De 15 eilanden in de Grote Oceaan hebben een totale landoppervlakte van 240 km², de exclusieve economische zone (EEZ) is met 1.800.000 km² echter 7.500 keer groter.

De grootste populatie inwoners concentreert zich op het eiland Rarotonga (14.153 inwoners in 2006), waar zich ook de internationale luchthaven bevindt. Buiten de Cookeilanden wonen er in Nieuw-Zeeland zo'n 58.008 mensen die zouden afstammen uit de Cookeilanden. Hoewel alle inwoners van de Cookeilanden officieel inwoner zijn van Nieuw-Zeeland, hebben ze een eigen status als Cookeilander. Deze status wordt niet aan elke Nieuw-Zeelander gegeven.

Met meer dan 90.000 bezoekers in 2006 is toerisme de belangrijkste industrie van het land. Ver voor offshorebanking, de parelindustrie en de fruitexport.

Geschiedenis

Volgens de legendes van de Cookeilanden worden de eilanden al honderden, zo niet duizenden jaren bevolkt. Feit is dat de Cookeilanden in de zesde eeuw voor het eerst werden bevolkt door Polynesiërs, die vanuit het zuidoosten uit het nabijgelegen Tahiti migreerden. Van oorsprong zijn de bewoners dus ook nauw verwant aan de Maori's.

De eerste schriftelijke overdragingen over deze eilandengroep zijn die van de Spanjaarden die in de late zestiende eeuw enkele malen bij de eilanden aanmeerden. De eilanden zijn echter genoemd naar de Engelse ontdekkingsreiziger Kapitein James Cook, die ze in 1773 en 1777 bezocht. Cook gaf de eilanden de naam "Hervey Islands". De Russen gaven de eilanden, ter ere van Cook, omstreeks 1880 de naam "Cook Islands".

In 1821 arriveerden de eerste Engelse missionarissen. Het christendom vond vrij spoedig een grote aanhang en veel eilandbewoners zijn er tot op de dag van vandaag aanhangers van.

De Cookeilanden werden op eigen verzoek een Brits protectoraat in 1888; dit moet gezien worden als een reactie op het Franse expansionisme in die jaren. In 1901 werden de eilanden onder het protectoraat van Nieuw-Zeeland gesteld. Dat bleef zo tot 1965, het jaar waarin de eilanden zelfbestuur kregen.

Nadat de eilanden autonomie verkregen, werd Albert Henry van de Cook Islands Party verkozen als de eerste minister-president. In 1978 werd Henry opgevolgd door Tom Davis van de Democratic Party.

Op 11 juni 1980 tekenden de Verenigde Staten een overeenkomst met Nieuw-Zeeland waarmee ze de maritieme grenzen tussen de Cookeilanden en Amerikaans-Samoa vaststelden en waarmee ze hun claim opPenrhyn, Pukapuka, Manihiki en Rakahanga opgaven.

Pn 3a

Kazakhstan 5 Tiyn 1993 Unc

Pn 7a

Kazakhstan 1 Tenge 1993 Unc

Prefix # AAA
Pn 8a

Kazakhstan 3 Tenge 1993 Unc

Prefix # AAA
Pn 9a

Cook Islands 20 Dollars 1992 Unc

Prefix # AAA
Pn 10a

Cook Islands 50 Dollars 1992 Unc

Prefix # AAA