bhutan-flag

Bhutan

Bhutan, uitgesproken en ook wel geschreven als Bhoetan, officieel het Koninkrijk Bhutan, is een land in Azië dat in de Himalaya ingeklemd ligt tussen China (Tibet) en India. Het zuidelijke gedeelte van Bhutan ligt op het Indische subcontinent.

De lokale naam van het land, Druk Yul, betekent het land van de Druk (draak). Een andere naam die de inwoners aan hun eigen land geven is Druk Tsendhen wat het land van de donderdraak betekent. Van de donder wordt gezegd dat dat het brullen is van de Chinese draken.

Geschiedenis

Over de vroege geschiedenis is weinig bekend. Uit archeologisch onderzoek blijkt wel, dat al in 2000 v.Chr. nederzettingen in Bhutan voorkwamen. Tot de vroege bewoners behoorden de Monpa. Bhutan kwam in de 7e eeuw na Chr. in de boeddhistische invloedssfeer vanuit Tibet. De legende vertelt, dat de Tibetaanse koning en veroveraar Songtsen Gampo werd tegengewerkt door een enorme vrouwelijke demon, die zich over een groot gebied had neergevlijd. De koning besloot op elk belangrijk gewricht van de demon een Boeddhistische tempel te bouwen, waaronder twee in Bhutan: de Kyichu Lhakhang in de Paro vallei en de Jampey Lhakhangin de Bumthang vallei. Daarmee werd de demon onschadelijk gemaakt.

Een eeuw daarna, rond 750, kwam Padmasambhava (of Guru Rinpoche, "kostbare meester") naar Bhutan. Guru Rinpoche is de belangrijkste persoon uit de geschiedenis van Bhutan. Hij wordt door de Bhutanen als een heilige vereerd, omdat hij definitief het Boeddhisme naar Bhutan bracht. Dat deed hij door in het hele land de lokale geesten te onderwerpen aan het Boeddhisme. In de Bumthang vallei, bij Jakar, lokte hij met magie een demon uit diens grot, veranderde zich in een Garoeda en onderwierp de demon door zijn klauwen in de demon te zetten. Op deze plaats werd later een belangrijke tempel gebouwd, de Kuje Lhakhang. Door zijn handelen werd het Boeddhisme snel populair in het land. Overal in Bhutan komt men tempeltjes tegen, waar een voetstap of een haar van Guru Rinpoche wordt bewaard. De legende vertelt, dat Guru Rinpoche op de rug van een tijger landde op een berg in de Paro vallei. Op die plek is nu het Tijgernestklooster gebouwd.

Bhutan was in die tijd en lang daarna een versnipperd land, waar de plaatselijke vorsten de dienst uit maakten. In 1616 vluchtte de abt van het Ralung klooster in Tibet naar Bhutan, na een religieus conflict. Door zijn grote religieuze gezag was deze Ngawang Namgyal in staat geheel Bhutan onder zijn leiding te verenigen. Hij gaf het land de naam: "Druk Yul": het land van de Druk (draak). Hij werd de eerste Shabdrung, heerser van Bhutan. Overal in het land liet hij dzongs, kloosterburchten, bouwen. Dat zijn grote ommuurde vestigingen, die werden gebruikt als bestuurlijk centrum en als tempel. Nu nog zijn de dzongs belangrijke bezienswaardigheden in Bhutan. In zijn tijd waren er ook militaire aanvallen vanuit Tibet, maar de Shabdrung wist ze allemaal af te slaan. In 1651 overleed de Shabdrung; zijn stoffelijke resten bevinden zich in de dzong van Punakha.

Hierna versnipperde het land weer en brak regelmatig strijd uit tussen de verschillende Dzongs. Na verloop van tijd bleek Tongsa de sterkste. In 1907 laat de penlop van Tongsa, Ugyen Wangchuk, zich tot koning kronen.

In die tijd was het gebied vanuit India onder Britse invloed gekomen. In 1910 werd Bhutan een Brits protectoraat waarbij het Verenigd Koninkrijk de buitenlandse politiek bepaalde, maar zich onthield van inmenging in binnenlandse aangelegenheden. Na de onafhankelijkheid van India in 1947 werd Bhutan in 1949 op zijn beurt onafhankelijk van India. De huidige monarchie zoals die in 1907 gesticht werd, bedrijft een politiek waarbij alleen de oorspronkelijke Bhutanen in Bhutan kunnen blijven. Circa 100.000 Nepalezen en Indiërs zijn naar aangrenzende landen gevlucht.

Pn 37b

Bhutan 100 Ngultrum 2017 Unc Royal Birth in Folder

Prefix "RB" (royal birth)
Pn 30b

Bhutan 20 Ngultrum 2013 Unc

Pn 30a

Bhutan 20 Ngultrum 2006 Unc

Pn 28c

Bhutan 5 Ngultrum 2015 Unc

Pn 28b

Bhutan 5 Ngultrum 2011 Unc

Pn 28a

Bhutan 5 Ngultrum 2006 Unc

Pn 25

Bhutan 100 Ngultrum 2000 Unc

Pn 22

Bhutan 10 Ngultrum 2000 Unc

Pn 15b

Bhutan 10 Ngultrum 1992 Unc

P13

Bhutan 2 Ngultrum 1986 Unc

Pn 14a

Bhutan 5 Ngultrum 1985 Unc sign 1

Pn 12b

Bhutan 1 Ngultrum 1986 Unc