barbados-flag

Barbados

Barbados is een land in het Caribisch gebied. Het bestaat uit één enkel eiland, dat behoort tot de Bovenwindse Eilanden van de Kleine Antillen. Het wordt ook wel Little England of Bimshire genoemd.

Barbados is het meest oostelijk gelegen gebied van de Antillen; het ligt ongeveer 175 kilometer ten oosten van Saint Vincent. Aan de zuid- en de westkust liggen veel stranden met fijn zand, terwijl het binnenland bezaaid is met heuvels. De stranden zijn omringd door koraalriffen. Er heerst een tropisch klimaat met een gemiddelde temperatuur van 26 °C en overvloedige neerslag, vooral in het binnenland. Het regenseizoen duurt van junitot november. Orkanen zijn in het gebied talrijk, maar door de zuidoostelijke ligging blijft Barbados vaak buiten schot.

De officiële munt is de Barbados dollar (of Barbadiaanse dollar), onderverdeeld in 100 cents. De voertaal is Bajan, een Creoolse taal. De officiële taal is Engels.

De naam Barbados komt van het Spaans of Portugees. De eerste Europese zeevaarders die er aankwamen vernoemden het eiland naar de veel voorkomende "bebaarde vijgenboom" Los Barbados.

 

Geografie

Barbados ligt in de Atlantische Oceaan en bestaat voor het grootste gedeelte uit koraalkalksteen. Rondom het eiland komen baaien met koraalzandstranden voor, waaronder:

River Bay (noordwesten)
Gay's Cove (noordwesten)
Long Pond (westen)
Foul Bay (zuidwesten)
Long Bay (zuidwesten)
Oistins Bay (zuidoosten)
Carlisle Bay (zuidoosten)
Freshwater Bay (oosten)
Paynes Bay (oosten)
Alleynes Bay (oosten)
Six Men's Bay (noordoosten)
Aan de noord- en oostkant van het eiland is de zee veelal te wild om te baden, al wordt er wel gesurft. De meeste toeristen zijn dan ook te vinden aan de Caribische zuid- en de westkust. De belangrijkste kapen zijn:

Ragged Point (in het zuidwesten),
The Chair (zuidwesten),
Kitridge Point (zuidwesten),
Zuid Punt (zuiden),
Harrison Point (noordoosten),
Noord Punt (noorden).
Het land telt weinig rivieren van enige omvang. De grootste zijn Constitution River in Bridgetown en Long Pond in de gelijknamige baai. De hoogte van het eiland loopt niet geleidelijk, maar in de vorm van terrassen, op naar het noordwesten doordat het eiland uit fasegewijs opgestuwde zeebodem bestaat. De vier bekendste heuvels liggen dan ook allemaal op dezelfde heuvelrug in het noordoosten die een halve cirkel rond Long Pond beschrijft:

Mount Hillaby (340 m) (ten zuidwesten van Long Pond)
Castle Grant (338 m) (ten zuiden van Long Pond)
Farley Hill (251 m) (ten westen van Long Pond)
Mount Stepney (246 m) (ten noordwesten van Long Pond)

Pn 80a

Barbados 2 Dollars 2022 Unc polymer

Sold Out

Barbados 20 Dollars 2013 Unc

Sold Out

Barbados 5 Dollars 2013 Unc

Sold Out

Barbados 2 Dollars 2013 Unc